Foto: Cecilia Samsson – https://ceciliasamsson.com

Vores dejlige by

Klitmøller er et gammelt autentisk fiskerleje på vestkysten i Thy med et indbyggertal på cirka 1.150 personer, som mangedobles om sommeren. Klitmøller er ikke bare et sommerhusområde eller et forblæst hjørne i Udkantsdanmark. Klitmøller er også historien om en by, der har formået at genopfinde sig selv flere gange gennem tiden, når havet har slået til på den ene eller den anden måde.

Byen stammer oprindeligt fra 1600-tallet, hvor den først ernærede sig ved skudefart. I takt med at den uddøde op gennem 1800-tallet, tog fiskeriet over og blev mølboernes primære erhverv, frem til Hanstholm Havn blev bygget i 1967, og fiskerne flyttede deres både til Hanstholm. Herefter fulgte et par hårde årtier for Klitmøller. Folk flyttede fra byen, husene gik i forfald og området døde stille hen.

I starten af 80’erne strandede den tyske surfer Christian Dach med færgen i Hanstholm og besluttede sig for at udnytte ventetiden ved at udforske kysten. Her opdagede han ved et tilfælde bugten ved Klitmøller og dens fantastiske surfspots.

Gennem de næste årtier steg Klitmøllers popularitet og surfere fra hele verden valfartede, og gør det stadig, til det lille fiskeleje, som i dag kaldes for Cold Hawaii. De unikke vejrforhold, der minder om Hawaiis – bare koldere, og strækningen fra Agger til Hanstholm er et af Europas bedste surfområder. I takt med at området er blevet populært, er indbyggertallet også steget, og mange små virksomheder er poppet op.


Borgerne

I dag er borgerne i byen en broget og spændende sammensat flok. De spænde fra de oprindelige mølboer, tilflytterfamilierne fra storbyen, iværksætterne, surferne, de unge og seniorerne. Fælles for dem er at de vil have lidt mere ud af livet og leve de med bevidste værdier.


Turisme

Hvert år besøger tusindvis af glade feriegæster Klitmøller, hvis popularitet de seneste år er steget til et skyhøjt niveau. Den gamle fiskerby ved Vestkysten skaber et unikt miljø, du ikke oplever andre steder i Danmark. Her møder det autentiske miljø, hvor det er muligt at købe en rødspætte ved en af fiskebådene på stranden, den urbane stemning omkring Hummerhuset med surfere og gæster fra hele verden. Klitmøller byder ud over de perfekte bølger, der har givet området tilnavnet Cold Hawaii, også på en fantastisk natur med mulighed for vandreture og cykelture i Nationalpark Thy, et rigt dyreliv og mulighed for bl.a. kajak sejlads og ridning i området omkring byen.

Klitmøller ligger midt mellem havet og Nationalpark Thy. Om du er til barsk natur, åbne vidder eller skovens dybe stille ro, så er mulighederne for en aktiv ferie eller fritid mange. Mange forbinder området i og omkring Klitmøller med surf og anden vandaktivitet, men omgivelserne byder også på mange andre muligheder.


En del af Cold Hawaii

Klitmøller er en stor del af Cold Hawaii som strækker sig over hele kyststrækningen ud til vesterhavet.
Cold Hawaii er ikke bare ét sted, én begivenhed, ét mindset men en masse under et brand. Hvis du stadig ikke helt forstår hvad det er så kan denne lille film måske hjælpe dig på vej.

Verdens mest mangfoldige landsby

Klitmøller er mange ting, skabt af mange forskellige mennesker gennem mange generationer. Alligevel er der ting der forener os og gør at vi netop alle sammen har en stor kærlighed til vores by selvom vi er forskellige. Man kunne måske kalde det en slags DNA. 

Mangfoldighed
Når du bor og besøger Klitmøller, vil du opleve en mangfoldig by. Vi har en god fordeling af alle aldersgrupper. Vi har et rigt og varieret forenings- og klubliv, vi har en købmand, skole og børnehave. “Vi” er både borgere og folk, der besøger byen. Her er der plads til dig, fordi vi mener, at vores evne til at forstå og acceptere vore forskelligheder er det, der skaber sammenhængskraft i byen. Vi er ikke ens, hvad angår holdninger, præferencer, aktiviteter og nationaliteter men vi står sammen om at elske vores by. Hvis du bare opfører dig ordentligt og sætter dig ind i kulturen, så behøver du ikke være eksemplarisk for at føle dig velkommen og hjemme i Klitmøller.

Åbenhed
Det at tage del i og få det bedste ud af de muligheder, vi har, kræver, at vi åbner os mod verden. Sådan har det altid været. Historisk set har havet fungeret som porten til nye muligheder og givet oplevelsen af en verden, der var større end Klitmøller. I dag har vi et hav af forskelligartede forbindelser til andre og andet mange steder på kloden. Således bidrager nye indtryk og viden om verden omkring os på forskellige måder til stedets kvalitet.

Nærhed og fællesskab
Om du vil det eller ej så er vi tæt på hinanden og har omsorg for hinanden. Det er en af de helst store grunde til at folk flytter her til fra f.eks. storbyer hvor man i meget mindre grad kender sin nabo. Omvendt er det svært at være anonym i Klitmøller. Vi møder hinanden på gaden, hos købmanden, i klubber og foreninger, til fester og begivenheder, i børnehaven eller på skolen. Du skal have lidt ekstra med tid når du går ud af din dør når du med garanti møder nogen du kender og som du kan tale med. Det hænger også sammen med, at stedet betyder så meget for os. Af den grund bevæger vi os udenfor, hvor vi møder hinanden på stranden, havet, klitheden, bakken og inde i skoven. I Klitmøller kender vi hinanden og hinandens børn. Vi interesserer os for hinanden og ønsker at hjælpe, når og hvor det giver mening. Det giver en følelse af tryghed.

Omsorgsfuldhed
I klitmøller drager vi omsorg for hinanden og for stedet. Det er grunden til, at vi i et vist omfang blander os i hinandens liv. Du skal ikke blive overrasket, hvis en af os spørger til dit liv eller din situation. Det er alene et udtryk for, at vi interesserer os for hinanden og ønsker at hjælpe, når og hvor det giver mening. Vi blander os også, når nogen vil eller ikke vil noget med den jord, vi står og går på. Det er ikke af ond vilje, men fordi vi holder af stedet.

Enkelthed
Vores fysiske miljø er præget af enkelthed. De ting, der er, i lighed med de ting, vi etablerer og bruger, påvirkes i høj grad af klimaet. Det kræver robuste og enkle løsninger, hvis det, vi sætter i værk, ikke skal blæse omkuld. Derfor er der heller ingen hurtige løsninger i byen. Det gælder i vid udstrækning også de oplevelser, du kan få. De knytter sig til områdets særegne natur. Skal du for alvor have noget ud af området, skal du ville det og kombinere det med dem og det, der er her – helt af dig selv. Så enkelt er det. Det er samtidig den enkelthed mange af os søger der giver mindre stress og mere tid.

Stolthed
Hvad enten man bor her eller besøger byen, er det med en følelse af at have rødder i Klitmøller. Det er ikke tilfældigt, at vi er her. Vi er her fordi, vi har valgt en anden vej og dermed et liv og aktiviteter der skal indeholde andre og bevidste værdier. Her er det første spørgsmål ikke: “Hvad laver du?” – underforstået, hvad er dit job, din karriere. Istedet spørger vi: “Hvad brænder du for?” eller: “Hvad er det i dit liv, der er så vigtigt, at det har fået dig til at blive eller bevæge dig ud på kanten af Kongeriget?”. Måske lader vi samtalen gå sin stille gang uden formål og hensigt.