Byen mødes for at tænde juletræerne

Uncategorized
December 1, 2021

I Klitmøller er der et væld af åbne fællesskaber og traditioner, som alle kan mødes om. Én af dem er den årlige juletræstænding, hvor vi sammen lyser vintermørket op.  

Med nissehuerne godt trukket ned over ørerne på de mindste og en julemand, der de seneste år er blevet fragtet i en ladcykel, bevæger vi os hvert år i samlet flok gennem byen. Den lange slange af mennesker, cykler og barnevogne bliver lyst op af både fakler og medbragte julelys og lanterner.  I husene langs Ørhagevej står der folk klar og vinker i vinduerne, mens andre støder til optoget, som det når frem til dem.  

Målet for gåturen er at tænde de juletræer, der er sat op rundt omkring i byen af det traditionsrige Klitmøller juletræs-laug, der har eksisteret siden 1967. Ved hvert træ synger vi  julesange, inden begejstrede børnestemmer tæller ned fra ti og klapper og jubler, når de råber: “NU” og ser, at lyset bliver tændt.  

Undervejs på gåturen er der altid hyggesnak og grin, der fylder i vinteraftenen. De godt 1,5 kilometer, optoget bevæger sig, giver nemlig god tid til, at man kan snakke sammen – både med dem, man kender godt, og dem som man kun kort har hilst på ved købmanden. Når det sidste træ er tændt, hygger vi os med gløgg, varm kakao og slikposer til de mindste – uddelt af selveste julemanden.  

De simple glæder er nogle gange de bedste. I Klitmøller er en fælles gåtur, hvor vi lyser mørket op, synger og snakker sammen de perfekte ingredienser til en rigtig hyggelig markering af julens komme. 

Det er Klitmøller Spejderne og Klitmøller Borger- og Erhvervsforening, der startede traditionen med at mødes for at tænde byens juletræer. I dag er det Klitmøller Spejderne, Klitmøller Borger- og Erhvervsforening, Lystfiskerforeningen, De Frie Pensionister og Æ’ Redningshus, der arrangerer juletræstændingen i fællesskab.

Klitmøller, december 2021
Katrine Holler